Banánový koktejl
1 menší banán, 150ml mléka, 100g bílého jogurtu,10g medu
Postup: Banán společně s mlékem a jogurtem rozmixujeme. Dochutíme medem.
Borůvkový koktejl
100 ml borůvek, 0,25 l mléka, 100 ml smetany, cukr
Postup:
Do nádoby vložíme borůvky, mléko, cukr a rozmixujeme. Poté přidáme smetanu, vychladíme a můžeme podávat.
Dort smetanový nepečený
piškoty- 1 balíček, hustá zakysaná smetana- 3 kelímky, vanilkový cukr- 2 balíčky
na ozdobu: šlehačka, ovoce
poleva:
voda- 1/2 l, pudinkový prášek- 1 balíček, mražené maliny 1 - 2 misky, cukr krupice 2 lžíce
Dezert budeme připravovat do dortové formy nebo lze i do obdélníkové dózy či porcelánového pekáčku. Čím větší bude nádoba, tím nižší bude dort.
Na dno formy narovnáme piškoty. Vanilkový cukr rozdělíme do kelímků se zakysanou smetanou a se smetanou promícháme. Obsah všech kelímků navrstvíme na piškoty. Celý povrch smetany poklademe ještě jednou vrstvou piškotů. Takto připravené dáme do lednice a pustíme se do přípravy malinového pudinku (viz. Dezert z mražených malin).
Do necelého půllitru vody nasypeme mražené maliny, přidáme cukr a přivedeme k varu. Necháme krátce povařit. Ve zbytku studené vody rozkvedláme pudinkový prášek. Rozmíchaný pudink přilijeme k malinám a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Uvařený malinový pudink nalijeme na připravený a trochu vychlazený smetanový základ. Nemusíme se bát, hustá a již studená smetana se nerozpustí.
Ovocný smetanový dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne. Pokud jsme dezert připravili ráno, stačí vydržet do večera.
720 mg vápníku
Jahodový koktejl
300 g měkkých jahod, 150 g zakysané smetany, asi 7 dl plnotučného mléka, moučkový a vanilkový cukr dle chuti
Postup:
Jahody rozmixujeme s cukrem a smetanou, naředíme mlékem.
Míša
0,5 kg tučného tvarohu, 0,5 l mléka, 1 pudinkový prášek,
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink.Ten rozmixujeme s tvarohem.
4 dcl vody, 120 g cukru, 1/2 pudinkového prášku, 50 g kakaa
Vaříme za stálého míchání (připaluje se) a uvaříme pudink.
Do misek dáme tvaroh a zalijeme pudinkem.
Ovocný kompot s ořechy
100g švestek, 100g meruněk, 100g hrušek, 100ml pomerančové šťávy, 20ml smetany ke šlehání, 40g mandlí, 20g vlašských ořechů
Postup: Ovoce omyjeme, nakrájíme a ve studené vodě dusíme alespoň 15 minut. Necháme zchladit a do vychladlého kompotu přilijeme pomerančovou šťávu. Dáme do misky, ozdobíme našlehanou smetanou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.
198 mg vápníku
Tvarohový dezert s jahodami
200ml mléka, 50g měkkého tučného tvarohu, 10g vanilkového pudinkového prášku, 150g jahod, cukr
Postup: Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme zchladnout a poté do něj zašleháme tvaroh. Osladíme podle chuti. Do skleněné misky dáme střídavě vrstvu jahod a pudinkového krému. Ozdobíme lístkem máty.
364 mg vápníku
Tvarohový dort s mákem
2 vejce, 80 g cukru, 1 vanil. cukr, 60 g polohrubé mouky, 40 g maizeny, 1 lžička prášku do pečiva, želatina, 100 g máku, 100 ml mléka, 150 g cukru, 2 citróny, 500 g tvarohu, 400 g šlehačky, 500 g malin, 125 g rybízové šťávy
Postup:Z vajec, 80 g cukru, vanil. cukru, mouky, maizeny a prášku do pečiva upečeme piškotový dortový korpus.
V mléku uvaříme mletý mák s cukrem, přidáme šťavu z citrónů, tvaroh a dobře zamícháme. Vmícháme vyšľehanou šlehačku a nabobtnanou želatínu. Korpus vložíme zpět do dortové formy, nalejeme makovou směs a necháme v lednici stuhnout. Pár malin odebereme na ozdobu, zbytek se šťávou rozmixujeme. Vmícháme nabobtnanou želatinu a vylejeme na dort. Necháme v chladě ztuhnout. Potom dort vyndáme a ozdobíme malinami.
Tyčinky i záviny ( sladké i slané )
250 g měkkého tvarohu nebo nastrouhaného sýra nebo uvařených vychladlých nastrouhaných brambor, 250 g másla nebo Hery, 250 g hladké nebo polohrubé mouky, vejce na potření, sůl, mletá paprika, kmín, mák, sezam na posypání
Postup:Na válu vypracujeme těsto, necháme půl hodinky odpočinout. Pak vyvalujeme, vykrajujeme tyčinky, sušenky apod. Na plechu (nemusí se vymazávat) potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme podle chuti. Pečeme v prudké troubě 220°C
1)těsto lze zpracovat nasladko i naslano, nasladko s marmeládou nebo ovocem(záviny, šátečky), to ale nedoporučuju dělat těsto sýrové, lepší je tvarohové, ten má neutrální chuť.
2)Když děláme tyčky, je lepší rozválet těsto na plát, celý plát položit na plech, nakrájet tyčky rádýlkem na plechu, vše najednou pomazat i posypat. Při pečení se tyčky od sebe oddělí.